4 jul 2021

Ett första inlägg här på hemsidan! Jag tänkte jag skriver lite här på bloggsidan, med lite backstory om mig själv och Nols Akvariehobby.

Hampus Hertzman heter jag som startat Hertzman Akvaristik AB och numera driver butiken "Nols Akvariehobby" (f.d Nols Ciklidhobby). Jag har hållit på med akvarium oavbrutet sedan början på år 2009, vilket är ca 12 år sedan, till dags datum. Jag hade väl ett litet 54-liters när jag var 5-6 år gammal, men det skötte mina föräldrar. Men akvariet jag skaffade år 2009 var mitt första egna akvarium. Det var i ett 8-kantigt 27-liters kar som jag hittat i en garderob hemma hos min farmor. Det var min äldre bror Jesper, (även känd som "Hampus bror" i akvariekretsar) som fick in mig på akvariefisk över huvud taget. Han hade ganska nyligen skaffat sig ett 100 liters akvarium. Jag tror han hade det några månader innan jag själv började bli sugen på ett akvarium och hittade då detta 8-kantiga akvarium.

Jespers kollega höll i sin tur på med akvarium sedan några år tillbaka, och brukade alltid handla akvariefisk och tillbehör av "Kent i Nol", och dit rekommenderade han att vi skulle åka. Det gjorde vi, och jag var direkt inställd på att jag ville ha lite udda fiskar. Jag ville inte ha några guppy, platy eller vanliga algätare. Jag ville ha fiskar som var roliga, fiskar som var lite kul... Med mig hem fick jag "dvärgkulfiskar" och "kuhlii-ålar". Roligt då, roligt nu!

Därefter så bar det iväg ganska snabbt. Brorsan uppgraderade sitt 100-liters till ett 450-liters, och sedan ett 720-liters. Då fick jag ta över hans 100-liters, och därefter tog jag steget till ett jättestort (tyckte jag då) 500-liters kar. Sedan blev det ännu ett litet kar, 74-liters. Sedan ett 96-liters, ett 222-liters, ett till 27-liters, ett 54-liters, osv... Jag fastnade helt enkelt för akvariefiskar! Ganska snabbt hittade jag till ett internetforum för stora, udda, rovfiskar ("mfksweden", förkortning för MonsterFishKeepers of Sweden). Denna plattform blev sedan det som idag är www.rovfisk.se, som jag idag driver tillsammans med min bror Jesper, och några andra nära vänner. Efter några år började planering och utförande av ett 1500-liters akvarium, byggt med svetsad järnram, plyfa, två glasrutor och tätskikt (med mycket hjälp från bror och far). Detta byttes så småningom ut till ett ännu lite större, 2100 liters akvarium, där jag beställde hem glas och limmade akvariet på plats, återigen med stor hjälp av min bror och far.

Jag fick fortsätta utöka min hobby nere i källaren i huset där jag växte upp, och som mest tror jag att jag hade 15 akvarier igång, från storlekarna 30 till 2100 liter. I dessa akvarier höll jag till stor del på med udda, ovanliga och konstiga rovfiskar. Men även en del lek- och odlingsförsök av lite olika L-malar och SA-ciklider. Jag har alltid varit passionerad för större rovfisk dock, och för några år sedan fick jag min första avkomma (valp, som det kallas) från mina stingrockor! Till dags datum har jag nog fått ett 10-tal valpar, och jag sitter i skrivande stund och väntar på tre honor (av arten Potamotrygon motoro "mini marble") som antagligen ska föda inom de kommande veckorna... En hel del av det jag hållit i mina akvarium finns att se på min youtubekanal:
https://www.youtube.com/c/HampusHertzman/videos

Under dessa 12 år har jag och brorsan fått äran att hålla lite föredrag för olika akvarieföreningar, bland annat GCG, GCAS, ÖAK, MAF och på Akvariehelgen, vilket alltid har varit lika roligt. En hel del akvarieauktioner, och månadsmöten med andra föredragshållare hos akvarieföreningar har vi gått på också, vilket har varit riktigt kul det med. Rekommenderas starkt till er som läser detta, att gå med i er lokala akvarieförening! Alltid roligt att träffa och prata med likasinnade. Och under alla dessa år, så har jag alltid återkommit till en och samma butik. Även om man absolut var runt och tittade i de där 3-4 andra butikerna som var värda ett besök i Göteborg, så blev det alltid Nols Ciklidhobby som var det definitiva valet när man skulle ha något eller bara ville åka ut och titta lite (givetvis med stor risk för fiskköp).

Så man kan lugnt säga att jag varit en stamkund på Nols Ciklidhobby, då det alltid varit en fantastisk butik med en fantastisk butiksägare. Oavsett vad man håller på med för fisk, så fanns det alltid något för alla. Och massvis med bra expertis, hjälp och råd. Och nu står jag här själv, på andra sidan kassan helt plötsligt! Jag har som ambition att fortsätta i samma anda som det alltid varit, och fortsätta driva butiken med stor passion och entusiasm. Jag har dock gjort valet att byta namn till Nols Akvariehobby. Men ni malawi-, tanganyika-, och viktora-entusiaster, var lugna! Det kommer finnas kvar fiskar till er också... Som det nya namnet antyder kommer jag försöka vara ganska bred i fisksortimentet i butiken, men med fokus på att alltid ha inne de där udda små juvelerna som finns. Letar ni efter något särskilt så är det bara att höra av sig!

Och vad händer nu då? Nu börjar en period av mycket jobb, och en del restaurering, förändring och grejande i butiken, helt enkelt. Parallelt så klart, med massa roliga nya fiskar och erbjudanden i butiken! Och ni är givetvis alltid välkommna in i butiken alla öppna tider, och att höra av er via mail, facebook eller telefon, om det är något ni undrar över. Jag har för avstikt att lägga upp löpande information, bilder och klipp på vad som sker i butiken på Facebook, Instagram, Youtube och här inne på hemsidan. Även denna hemsida är under uppbyggnad, och kommer bli bättre med tiden. 

Det här var en liten (men bra mycket längre än jag tänkt) presentation av vad jag pysslat och pysslar med i akvariehobbyn, och en liten introduktion till vad Nols Akvariehobby är och hoppas att det blir. Hatten av om du läst så här långt! 

Hoppas vi ses i butiken.

//Hampus